Központi Statisztikai Hivatal - bruttó hazai termék

 A Központi Statisztikai Hivatal 2024 első negyedévétől kezdődően az eddigieknél 15 nappal korábban, a tárgyidőszak végét követő 30. napon teszi közzé a bruttó hazai termék, röviden a GDP alakulására vonatkozó adatait – közölte a KSH kedden.
 Az intézkedéssel a KSH a gyorsabban elérhető, de mégis megbízható GDP-adatok iránti felhasználói igényekre reagál, stratégiai célja a piacra kerülési idők csökkentése, a felhasználói elégedettség növelése – írták.
A bruttó hazai termék (GDP) a szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 2024 első negyedévében az előző negyedévihez képest 0,8 százalékkal nőtt, míg a nyers adatok alapján 2023 első negyedévéhez viszonyítva 1,1 százalékkal bővült – idézték fel a közleményben a kedden már az új feltételeknek megfelelően közölt adatokat.
 A közlemény szerint Magyarország általános gazdasági fejlődéséről szóló első, hivatalos GDP-eredmények eddig 45 nappal a tárgynegyedév vége után álltak rendelkezésre, a most bevezetett változással ez az időtartam 30 napra csökken, a GDP-számítás módszertana változatlan marad.

 (infostart.hu)
 

Oszd meg ezt a cikket!